Saturday, December 25, 2010


hello readers!
thank you tau sape2 yang follow me..sape2 yang sudi baca tulisanku yang xseberapa ni..=') *terharu*

actually the thing i want to share here is just biasa je..sape2 yang rajin google tu mesti perasan kan google selalu tukar2 gambar or icon ape eh orang panggil tu? contohnya biasa kalau kita klik google terus keluar google yang biasa tu icon tu akan tukar ikut recent world event.
common Google
ni aku rase meatball spaghetti

so the latest google icon tu i am not sure what it's related to..for now the worlds event is Christmas rite..if you all click one by one of the featured will be linked to... for example as below pic  can see i was clicking the picture of indian ladies dancing aite? so the results i am getting is about the Indian dance styles..
Indian Dance Styles

others icon featured there are St. Basil's Cathedral which is located in Moscow, Russia..hmm..interesting kan?
so discover la all the items featured kat Google tu..which can lead to the 1 similar relation ..(maybe la (I've not trying it yet) bila korek punya korek..(erkk.xabes korek lg)..hehe...i found out that St. Basil' Cathedral tu cantik gila! ok..tengok pictures that I've googled below ni;

cantik tak??

cantik kan!!!
cantik kan!!!!really love to visit it (just to take some picture) when I am able to la..hehe..because i was fascinated by its architecture and colors! jika tengok betul2 sama je kan macam kubah masjid kan..the HUGE different is there were some of crosses je..
so if we do some research on what is St. Basil Cathedral is you can found that this is one of Christian church..the name is St.Basil..others info & history you want to know you may find them HERE & here....thank you!=)

so hello hello...

masjid kita ada lagi lagi cantik & I am really grateful if I can be there (Makkah) someday...insyaAllah ...amin..

Masjid Kristal , Kuala Terengganu

Masjid Nabawi , Madinah

May Allah bless us all..amin..=)

thank you!!


Thursday, December 23, 2010

Day 04- A habit that you wish you didn’t have

hello & hai & assalamualaikum!

yeah yeah!!
with all the gratitude i would like to make a short post also in terms of continuing the 30 days challenge yeah!

so let us not waste time people!

there is a habit that i wish i didn't have! ya like to ngantoks = sleepy right after a few minute of taking my why not take a short nap kejap & yeah!..serve you right syarina!*perut buncit*


Wednesday, December 22, 2010

Day 03- A picture of you and your friends.

hai hai hai!
assalamualaikum semua! (arini rasa nk tulis dalam english..sori grammar hancus..=P)

today I'm quite in a free mode so i guess i can jot down some words here... hehe
i finally have the time to continue the 30days quest..which i recently post it a few weeks ago..
today the title is ' A picture of you & your friends' together with the purpose of updating my blog (which i recently neglected) ..i proudly present to you some pictures of me with my friends..all these photos I've 'cilok' (cilok means steal)..hahah..ok2..i was not cilok just take the photos from her Facebook..thanks Hazimah..hehe..
having seafood at Tanjung Lumpur
with all except lily & bapak
@ R & R Temerloh
after her 'akad nikah'

those photos were taken during my 'rombongan' to Kuantan for my best friend's (Rina Mariana) wedding last Saturday & Sunday. when i first saw her in her nikah dress...i suddenly felt touched...there were so many memory i have with her during our college time..6 years I've been friend with her..

isn't she's adorable
happy go lucky
NEVER selfish
kind heart (very much)
above are 6 words can describe her the best i can say nothing else...maybe there are..but only the good words can fit her..=')
i am really grateful to be one of her friend..she knows me best..=') *cry*
i pray for her best for her happiness for her bless from Allah..

congratulation RINA MARIANA


Wednesday, December 8, 2010

2nd ~ The meaning behind your Blog name.

Selamat pagi semua!!!!
Setelah sekian yang tidak lama  ...baru hari ni nak sambung balik komitmen menulis belog yang tidak seberapa ni..sambung balik perjanjian 30 hari ..hehe

ok.berbalik kepada tajuk 'The meaning behind your blog name' blog name..the path..actually blog ni awalnya guna nama aku je..nama sendiri..syarina azreen..sebab aku ni payah nak memikir nama lain..senang letak je nama sendiri..lagipun awal2 dulu xaktif sangat berbelog ni..pastu aku rasa aku ada tukar jadi nama ape ntah..lupe sebab rasa mcm nak tukar tp sekejap je...then baru tukar jadi 'The Path' nama 'The Path' ni as korang pun leh agak la kot..most related to my life journey..sort of la..

just so you know..the purpose of making this blog adalah untuk mengisi masa feeling (bagus bila kita ingin meluahkan apa yang terpendam) which is one  of the alternative ways of expressing our emotions & feelings bila kita rasa tensi!
maafkan aku jika bahasa di blog ni bercampur baur bahasa nya..satu lagi tujuan menulis blog ni adalah untuk improve lagi my English...cewah..ada kan kadang2 aku tulis blog ni dalam english..(tunggang langgang jugak kan..) bahasa melayu aku pun serabai je kan..haha..

ok2..thank you kawan2 ..beribu2 terima kasih kepada kawan2 yang sudi meluangkan masa mebaca blogku ini..aku hanya menulis apa yang dapat ku tuilis untuk di kongsi bersama kawan2..terima kasih..mmmuahhss!



Wednesday, November 24, 2010

Friend vs Enemy

Hi people!
Just wanna update one of my recent activities~~~ Watching Social Network (Free Tix from Nuffnang)..=P..
I' ve watched it with my roomate last Monday at Mid Valley megamall...I would said that the movie is a must watch guys!! If I'm not mistake the movie will be released on this early December in Malaysia.syok gila dapat jadi one of the early watcher..hehehe..thank you Nuffnang!!!

ngan Nur
On a fall night in 2003, Harvard undergrad and computer programming genius Mark Zuckerberg sits down at his computer and heatedly begins working on a new idea.  In a fury of blogging and programming, what begins in his dorm room soon becomes a global social network and a revolution in communication. A mere six years and 500 million friends later, Mark Zuckerberg is the youngest billionaire in history... but for this entrepreneur, success leads to both personal and legal complications.  From director David Fincher and screenwriter Aaron Sorkin comes The Social Network, a film that proves you don't get to 500 million friends without making a few enemies.  The film is produced by Scott Rudin, Dana Brunetti, Michael De Luca, and Ceán Chaffin and based on the book "The Accidental Billionaires" by Ben Mezrich.

Jesse Eisenberg as Mark Zuckerberg
okay..don't forget to watch this movie k! chow!

p/s: Jesse kinda cute rite?hehe


Thursday, November 18, 2010

1st ~ A recent picture of you and 15 interesting facts about yourself ~~

Assalamualaikum and good morning people...

hello (please pronounce it with Australian accent) ..helloiiii..

setelah sekian lama hamba xmenulis..(xdela lame pun)..banyak la jugak perkara2, event2 yang telah berlaku..not so much related to me really...just kawan2 sekelas dah kawen...bersalin dan sebagainya..

oh best friend, my sekolah rendah punya kawan baik..Nurul Syuhada had give birth to her 1st girl!
InsyaAllah this weekend nak g tengok baby dia..

actually dah lame gila xkontek ngan dia..after me berpindah randah (maklumla bapak ku polis) selepas habis dah xjumpe dia, lost kontek terus..ok.time berpisah age 2009 age 24..beb..12 tahun beb!
guek pun baru perasan 12 tahun!!!! ada jumpe2..(terserempak actually) masa balik kampung..tu maybe umur around 10 tahun gak la kan (buat kira2 pulak)..ouch..lama tu kan..dulu when we were young..we used to cycling to school together..main getah together..main masak2..main baling selipar la ape la lagi banyak permainan kampung..seronok pulak mengenang balik kenangan lama2..the time when we're innocent (innocent tu)..hehe..the times we're free of adult problems...huhu..cewah..

hmmm...sekarang majority kawan2 ku semua sudah berfamily..mengalami fasa2 kehidupan..habis belajar..kerja..kahwin..has children...well..that's what we call LIFE..kan....for life has it's own journey & phase...well..each of us do have their own..kan..different journey different story of my life phase..baru takat fasa kerja...well..i am very grateful for what i have today...may Allah bless us all..

ok2..tahniah for her..(back to the topic)..tahniah my friend!may you & your newborn sihat & happy..=P
nanti me nak visit her & take a few snap with her n her newborn..then nanti update kat cni k..=)

ok2..(this is baru back to the topic..the title)

1~~ A recent picture of me...
nak g main buai ni..

with little adani, my cousin semalam  (recent la ni ..hehe)

2~~ 15 interesting facts bout myself (mak yg paling susah..kang kate aku syok sendiri pulak..wakaka)

xpela...tibai je la..korang rase (bajet ade orang nk bagi pendapat ni..hihi)  aku ni camane?..kadang2 kite xleh nak judge diri sendiri aku adalah..(ok la..rasenye fakta2 kat bawah ni takdela interesting mane pun..tak menarik kot..haha) :

1. tinggi (171cm) (cam supermodel kot (alamak dah mula syok sndiri.haha) ade certain part tak lulus kalau ikut kriteria model yg badannya umpama bulu pelepah je..(melayang2 kurus gila))

weh baru dapat 1 point ni...ada 14 lg ni...penat fikir..haha                    

2. boleh menggerakkan kedua-dua belah telinga tanpa guna tangan ok (xtaula kot korang leh buat jugak kan) ..kakakakah..

3. suka sangat buat kek & sewaktu dengannya

4. suka main bola jaring bola baling bola keranjang teng teng bola beracun & seantero dengannya

5. suka makan apa sahaja yang halal & boleh diterima tekak la..(bahaya ni)..tolak batu & kayu je..

6. ngeri dengan sebarang benda hidup atau tak hidup jika benda tu lembik dan licin...(eg.: ulat katak cicak)

7. suka gila chocolate cadbury yg ada honeycomb manis gila xleh makan selalu nanti kene potong kaki..

8. pernah failed subjek sejarah...repeat & failed lagi..

9. pernah ponteng kelas semata2 tak tahan gila ngantok so dengan selambanya balik tidur kat asrama(so korang tau la aku memang pelajar yg cemerlang memonteng kelas)..menyorok dalam toilet pun ada...(rela tu..malu plak bila ingat balik..aiseh)

10. pernah kononnya membuat aksi jaringan gemilang (basketball) sewaktu friendly match namun akhirnya bola tersasar ke belakang board jaring tu...ok..mendapat tepukan & sorakan (digelakkan oleh manusia yang ramai ok)

fuhh...ok2..ada lagi 5 ni...tarik nafas dulu..

11. mendapat 'chicken pox' sewaktu berusia 15 tahun...sakit wei...huhu....

12. tak pernah menaiki kapal terbang (aku assume fakta ni interesting kot)

13. berat waktu  lahir 3.5 kg...sekarang 67 kg..harap maklum..

14. suka gila tengok tv

15. minat gila fanatik tertarik ko da bomb kat johnny depp!

ok tu je la kot...takdala menarik sangat aku ni...biasa2 je...hehe
k..enjoy..nanti sambung lagi..tetiba sakit kepala pulak..huhu


p/s: selamat hari raya aidiladha yang jatuh semalam (17 / 11 / 2010)


Tuesday, November 16, 2010

cam best

gambar hiasan


Dapat dari blog Hannah.....

Day 01- A recent picture of you and 15 interesting facts about yourself.
Day 02- The meaning behind your Blog name.
Day 03- A picture of you and your friends.
Day 04- A habit that you wish you didn’t have.
Day 05- A picture of somewhere you’ve been to.
Day 06- Favorite super hero and why?
Day 07- A picture of someone/something that has a big impact on you.
Day 08- Short term goals for this month and why.
Day 09- Something you’re proud of in the past few days.
Day 10- Songs you listen to when you are Happy, Sad, Bored, Hyped, Mad.
Day 11- Another picture of you and your friends.
Day 12- How you found out about Blog and why you made one.
Day 13- A letter to someone who has hurt you recently.
Day 14- A picture of you and your family.
Day 15- Put your iPod on shuffle: First 10 songs that play.
Day 16- Another picture of yourself.
Day 17- Someone you would want to switch lives with for one day and why?
Day 18- Plans/dreams/goals you have.
Day 19- Nicknames you have; why do you have them?
Day 20- Someone you see yourself marrying/being with in the future.
Day 21- A picture of something that makes you happy.
Day 22- What makes you different from everyone else?
Day 23- Something you crave for a lot.
Day 24- A letter to your parents.
Day 25- What I would find in your bag?
Day 26- What you think about your friends?
Day 27- Why are you doing this 30 day challenge?
Day 28- A picture of you last year and now, how have you changed since then?
Day 29- In this past month, what have you learned.
Day 30- Who are you?

*SERONOK UNTUK MEMBANYAKKAN ENTRY (nampak sgt kurang idea..haha)
*30 ENTRY ~~ xtaula utk bape lame ni leh habiskan..hahaha
*xtau nk mula bila...hahaha


Saturday, October 23, 2010


 good morning people!!!

buzzzz.... Tom-Holmes =P
hi !just wanna say sorry for the cupcakes promise (refer previous post )this blog is under delay posting for a few moments..hehe * mode: busy bee * =)))

Stay tuned..!!!cewah!!


Monday, October 18, 2010


selamat pagi n greetings everyone..its been a long time i did not write in here...

last night aku nearly step on a kitten mase aku naik tangga...ya Allah! nasib baik xpijak..selonggok atas tangga tu..huhu..comel sgt...kaler grey brownish...her eyes (i' m guessing it's a girl) was so really catch my breath..(rase terharu..tibe teringat scene cite shrek 3 time puss in a boot tu buat mata berkaca nak raih simpati donkey)...
sangat comel..mata nye kaler hitam n kelabu gelap...cute sangat....dengan sewenang wenang nye aku tanpa berfikir panjang membawa naik kucing tu naik ikut aku sekali masuk rumah.aku terus cari kotak..ok jumpe kotak..pastu fikir nk bagi die makan ape ni....hmmm...ya..susu!!susu anlene aku bancuh sudukan ke dalam mulut die..die jilat2 tp miow2...huhu...die cari mak die...tetibe aku sangat rase bersalah sebab pisahkan die dari mak die...='(....pastu aku kononnye cube tenangkan die...die memanjat2 kotak tu nk keluar...aku gosok2 kepala die...pastu die diam...die tetidur kejap...huhu...rase nk menangis tengok...(terharu)...sweeet giler...!comelnye...pastu die terbangun lagi...die xleh tidur...die nk mak die jugak....huhuhuhuhu...berdosanye aku memisahkan mak dan anak...satu malam aku tdo dengar die duk miow2.....1 blok jugak dengar die duk  miow2...huhu..mesti ade yg bengang xleh tdo..kejamnye aku..kejam giler la...huhu...pagi td aku bawa die turun sebab dengar ade bunyi miow kucing dewasa..aku agak  tu mak die...huhu...kesiannye...kalu aku xangkut die naik smlm kan aku kononye takut die dipijak oleh org lain..huhu..ingatkan mak die xdek...aduyai..

pagi td die ngekor aku...uwaaaaa!!!!sedihnye rase...macam nk tgglkan anak je...aku tgglkan die kat bawah cmtu je...die bepusing2 smbil miow2...ya Allah...semoga mak die jumpe die balik..huhu...kejamnye aku...

sesampainye aku kat ofis terus aku google pasal kitten...oh ya..betul ke orang kate once kite dah sentuh kitten ni mak die susah nak bau die lg..xnak die lg..betul ke?huhu..kejam lagi aku...
ok..aku Google pasal kitten..dpt web ni.. 

huhu...aku dh bg die susu anlene...sepatutnye kite xleh bagi die susu lembu...nanti die leh dapat diarrhea xtau la baru bape minggu kitten tu...FYI kitten under 8weeks cannot..cannot ok..xboleh dipisahkan dari ibunya!

banyak tips boleh dibace kat website tu if you all berminat...doakan kitten tu jumpe mak die balik..amin..

harap2 die selamat ...ya Allah...kejamnye aku...(rase besalah sgt).....


Wednesday, August 25, 2010


hi again!!hehehe

*new entry just come in a few minutes(act..before i run out of idea & mood!haha)*

from martha stewart
a few minutes before ni tetibe pop up kat my mind tentang cupcake..uuuhhh....dugaan bulan puasa....haha...
so for this raya i am thinking of baking cupcake..hehe..last year i made a cheese cake..London Cheesecake..uhh...i use a recipe from Nigella Lawson ....but i skip a few stuffs from the real recipe..but just ckt je..ingredient yang xpenting sgt la..i replace them with other ingredients..hmmm..u all know what...sangat delicious tau cheesecake tu..hehehe..(xpela puji diri sendiri sekali sekala hahaha) ade orang puji tau...the appearance was quite ok la for the first-timer like me was the boleh tahan u know..hehe..(puji lagi..=B)...i've took a few pictures but they're no-where i forgot la katne...hehe this raya like i said..insyaAllah i'd like to bake cupcake..hehehe..i was googling for cupcake recipe just now..then i found the pisture of cupcake i put on this entry from Martha Stewart...such a cute one kan...adorable giler..but i'm not baking that kot...need a real kesabaran tu...haha..

so nanti after raya ni i will post the result of my cupcake baking..weehoooooo!!!!
if i rajin i will bake cheesecake kot..insyaAllah.....and.....for sure my always chocolate cake..=P

okay..thats it k..will update the results in a few weeks...(but in between maybe there will be some posts la kan...=P )...chilll!!!!!!
selamat berpuasa n selamat beramal semua!!

p/s:lagu raya berkumandang buat ku sedih kerana baru dikejukan dengan berita xleh amek cuti lame......sedih wooooooooo...!!!bengang pun ade...haizzzz...sabar je bulan puasa ni..diharapkan lulus cuti ku...=(

&....i've bought the tiket raya!yeay!!9 sept yeay!

some people

gambar hiasan by Takashi Murakami
salam & greetings...

today is 15 ramadhan...tup tup dah 15 hari kita puasa how's your ramadhan until today? macamane hari2 puasa tu terisi? adakah terisi sebaik2nya? adakah wasted?adakah macam biase je..for me ade yang terisi dengan baik (baik la jugak kot)..ade yang biase2 je...u know what i mean by all of this kan..hehehe..terisi ngan baik tu maybe kita ade wat sedikit amalan2 ibadah yg sunat selain yg wajib,puasa semua kehendak nafsu..yang biase2 tu mcm tu je la kan..kdg2 tertinggal amalan sunat..=(....manusia tidak sempurna...namun harus berusaha untuk jadi lebih baik...huuu...aku hamba Allah yang sangat hina...semoga diampunkan dosa2 ku..semoga bulan ini aku mendapat rahmat dari -Nya ..amin..

okay...back to title...some people i notice they...oh no!!..its like i mengumpat la kat cni...
okay2...topic's change!!!

okay la...ampun dan maaf jika tesalah kata...saye hanya manusia biasa...
thank you for dropping by...

muchas gracias...
adios...!(for this entry)=D


Monday, August 16, 2010

it's not too late..

assalamualaikum & greetings everyone...

Maybe it's not too late for me to wish all muslims Selamat berpuasa n beribadah sebanyak yg mampu dalam bulan Ramdhan yg mulia ni..
so today is the 6th day we're fasting..tup2 dah hari ke-6 ye..
don't ponteng2 tau...but of course woman xkan cukup puasa sebulan except for certain reaseons...=)
i am really proud of someone i know...dia sangat kuat dia puasa like dia seorang muslim...even dia bukan..malu pula saya bila dia cakap ada orang islam lain yang xpuasa..siap hisap2 rokok depan dia..speechless saya...i hope dia diberikan kekuatan untuk puasa sebanyak yang mungkin for this month..
i hope & pray dia diberikan hidayah that someday dia will convert to Islam..may Allah bless dia..lo amo..

dia puasa dia xlarat mcm budak kecik kat bawah tu..kecian..hehe...Yo le quiero mucho...mucho..=)


so it was for this quite out of words today...(today je ke?hahaha)
okay kawan2...selamat berbuka puasa semua...dan selamat beramal...mmmuahhxxx..!


Saturday, August 14, 2010

i am happy

i can't explain more...=)))


Thursday, July 29, 2010

nothing's gonna change my world...

Words are flowing out like endless rain into a paper cup,

They slither wildly as they slip away across the universe
Pools of sorrow, waves of joy are drifting through my open mind,

Possessing and caressing me.

Nothing's gonna change my world,

Nothing's gonna change my world.

Nothing's gonna change my world.

Nothing's gonna change my world.

Images of broken light which dance before me like a million eyes,

They call me on and on across the universe,

Thoughts meander like a restless wind inside a letter box

They tumble blindly as they make their way

Across the universe

Nothing's gonna change my world,

Nothing's gonna change my world.

Nothing's gonna change my world.

Nothing's gonna change my world.

Sounds of laughter shades of life are ringing

Through my opened ears inciting and inviting me

Limitless undying Love which shines around me like a

million suns, and calls me on and on

Across the universe

Nothing's gonna change my world,

Nothing's gonna change my world.

Nothing's gonna change my world.

Nothing's gonna change my world.

P/s: i've change my blog layout..AGAIN!...haizz..=P


Wednesday, July 28, 2010

nur_eimi Lucky Draw i'm joining this lucky 1st time in joining online contest...okay nur dah join ni..hhehehe..harap2 lucky la ..=)

nur dengan bunga2 nya...suke sgt bunga2..nur..hehe ni je kan  nur kan cara nk join..nak tag name org camane pulak?err.....ok la..setel..hehe



Monday, July 26, 2010


Also on the same day of my trip to Bukit Cerakah..i had a dinner with my collegues at One World Hotel for MPMA was a delightful dinner..i can say i had a great time.if only i could win those great prizes on lucky draw!!(flat screen tv!!!) humongous type!!!  there were three of them .....haizzz....

lucky those people who won them!


Bukit Cerakah

hello there everyone!!greetings!!cewah...
it's been a long long long long long la aku xmenulis kat maklumla memang la tersangat xsempat & maybe xdek ape yang seronok di-sharekan..

so this entry i would like to present....jeng jeng jeng..hahaha...

last saturday me n my housemate,just two of us..sort of dating pulak...pagi2 dah out for breakfast kat mamak...have nasi lemak  & teh tarik...ok. setel.kenyang.

pastu gi basuh kete...almost 3months la jugak xbasuh..fuh...ape nk jadi..ok2...basuh vacuum sekali..setel.bekilat smpai bepinar2 mata.. buat ape ni..hari masih mude sangat ni..nak balik umah??oh no no no no no...xbuleh...balik umah konfem tdo balik..dengan tv nya rosak..haizzz...jam otak kalu balik umah destination adalah...

bukit cerakah kami menuju!yeehaw!haha..

my 1st trip...padahal nk dekat setahun duk shah alam..ok.

nak naik basikal ni..beria sangat2...paksa my housemate naik sekali..hehe..ok..dah sewa basikal..kayuh la kayuh..xsampai 10 minit kemudian..MENGAH??


aku berkata kepada housemate ku:"aida jom kita lalu kawasan yang landai je la...!(semput)".

hahahaha...tadi bukan main beria lagi...dah lame babe xbesukan...lagi nak marathon bagai..ok2..kene belatih ni..kene tambah stamina..turun bukit je seronok..naik bukit mcm nk pengsan..haha..pancit gile...

ok la...adela amek gmbr ckt..lupe lak nk amek gmbr berbasikal dengan gaya ye..=P

pas naik basikal we took another round , but longer trip la...with BUS ..!hehe